Fascinatie voor decoratie

donderdag 20 januari 2011

Nanne Ottema bracht aan het einde van de 19de eeuw een belangrijke verzameling bijeen op het gebied van de kunstnijverheid. Vanuit zijn interesse voor het interieur verzamelde Ottema zo'n 3.000 ornamentenprenten van verschillende Europese kunstenaars uit de periode 1550-1900.

Lees verder >

Geslaagd symposium over Fries goud en zilver

zondag 7 november 2010

Op vijf november vond het inmiddels traditionele OKS-symposium plaats. Het symposium wordt samen met de afdeling Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen georganiseerd, naar aanleiding van de door de Ottema-Kingma Stichting ingestelde leerstoel Toegepaste Kunsten en Kunstnijverheid. De dag stond in het teken van Fries goud en zilver, dat zich - gezien het aantal deelnemers - in een warme belangstelling mag verheugen.

Lees verder >

Zilveren theepot uit Franeker aangekocht

woensdag 8 september 2010

De Ottema-Kingma Stichting heeft onlangs een Franeker zilveren theepot aangekocht. De bijna 15 cm hoge, peervormige gedreven zilveren theepot is in 1754 gemaakt door de Franeker zilversmid Dirk Ates Jorritsma.

Lees verder >

Nieuwe aanwinst: 18de-eeuws zilveren inktstel uit Harlingen

donderdag 22 juli 2010

De OKS heeft een zeldzaam zilveren inktstel kunnen verwerven. Het inktstel werd in 1776 vervaardigd door de Harlinger zilversmid Fedde Acronius.

Lees verder >

18de-eeuwse spiegelblakers behouden voor Friesland

maandag 22 maart 2010

Dankzij een bliksemactie heeft de Ottema-Kingma Stichting kunnen voorkomen dat een bijzonder, uit Friesland herkomstig erfgoed naar het buitenland is verdwenen. Het gaat om een set van vier zogeheten spiegelblakers van omstreeks 1760, die oorspronkelijk in de raadzaal van het oude stadhuis van Franeker hingen.

Lees verder >

Aanvraagprocedure voor subsidies vernieuwd

vrijdag 1 januari 2010

Met het ingaan van het nieuwe jaar is de OKS overgegaan op een nieuwe wijze van aanvragen van subsidies. Personen en organisaties kunnen vanaf heden op deze website terecht om een aanvraag in te dienen op het gebied van kunst- en cultuurhistorie in Fryslân.

Lees verder >

Collectie ornamentprenten van Nanne Ottema ontsloten

zaterdag 14 november 2009

Vanaf heden is de gehele verzameling ornamentprenten van de Ottema-Kingma Stichting toegankelijk via de OKS-website. De prenten zijn voorzien van uitvoerige beschrijvingen en goede afbeeldingen.

Lees verder >

Dr. Johan ter Molen benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen

donderdag 20 augustus 2009

Dr. J.R. ter Molen (Zwolle, 1947) is per 1 september 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Toegepaste Kunsten en Kunstnijverheid' aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. De bijzondere leerstoel wordt gefinancierd door de Ottema-Kingma Stichting.

Lees verder >

OKS verwerft zeldzaam stuk Weesper porselein

dinsdag 30 juni 2009

Recentelijk heeft de Ottema-Kingma Stichting een bijzonder stuk Nederlands porselein weten te verwerven: Een presenteerschaal die rond 1760 werd vervaardigd in Weesp. De schaal is ovaal van vorm en meet bijna 40 cm in de lengte.

Lees verder >

Museum It Kokelhûs verzelfstandigd

dinsdag 26 mei 2009

Met de feestelijke ondertekening van de overdrachtspapieren is op dinsdag 26 mei het Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut in Earnewâld verzelfstandigd. Het museum bestaat uit de achttiende-eeuwse woning van een toenmalige veenbaas, inclusief de inboedel van de laatste bewoners.

Lees verder >