Nieuwe aanwinst: 18de-eeuws zilveren inktstel uit Harlingen

Nieuwe aanwinst: 18de-eeuws zilveren inktstel uit Harlingen

donderdag 22 juli 2010

De OKS heeft een zeldzaam zilveren inktstel kunnen verwerven. Het inktstel werd in 1776 vervaardigd door de Harlinger zilversmid Fedde Acronius.

Op een asymmetrisch vormgegeven blad op pootjes, versierd met een rand van rocailles en strooibloemen, staan in hun houdertjes drie zilveren potjes: Een inktpot met scharnierend deksel, een penhouder met drie gaatjes voor pennen en een zandstrooier (men strooide zand op de nog natte inkt om vlekken te voorkomen). Zilversmid Fedde Acronius heeft het inktstel gemerkt met zijn meesterteken en het jaarteken voor 1776.

Fedde Acronius was afkomstig uit Makkum en werd in 1741 meester zilversmid in Harlingen. In 1767 trouwde hij met Hendrina Winia. Acronius was niet alleen zilversmid; hij maakte ook deel uit van het stadsbestuur van Harlingen, tussen 1754 en 1788 was hij vroedman, gezworen gemeensman en vier keer burgemeester. In 1786 schonk hij aan het Harlinger Chirurgijnsgilde zeven zilveren lepels. Fedde Acronius overleed in Harlingen in 1788.

De OKS heeft het bijzondere inktstel in bruikleen gegeven aan Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen. In dat museum worden meer zilveren voorwerpen van de hand van Acronius bewaard. Eén van die voorwerpen betreft een bijzondere zilveren troffel, die in 1772 door Hans Willem baron van Plettenberg uit naam van stadhouder Willem V werd gebruikt voor de eerste steenlegging van de Grote Kerk in Harlingen.