Symposium OKS groot succes

Symposium OKS groot succes

vrijdag 17 juni 2005

Op 17 juni heeft in Leeuwarden het symposium 'De Museumcollecties: Van Lust tot Last?' plaatsgevonden. Het evenement werd aangeboden door de Ottema-Kingma Stichting in het kader van haar 50-jarig jubileum. Ondanks de treinstaking was de publieke belangstelling vanuit het hele land overweldigend.

Aanleiding voor het thema was de constatering dat het collectiebeleid van musea al enige tijd aan verandering onderhevig is. Het lijkt erop alsof bij een aantal musea het beleid ten aanzien van de eigen collecties op gespannen voet staat met dat van tentoonstellingen.


De dag kreeg een verrassende opening. Burgemeester G.D. Dales verscheen onaangekondigd op het podium om scheidend voorzitter Rienk Wegener Sleeswyk te onderscheiden met de Leeuwarden Penning van Verdienste. Wegener Sleeswyk kreeg de Penning, die overigens zelden wordt uitgereikt, voor zijn buitengewone inzet voor Leeuwarden op promotioneel, cultureel en maatschappelijk gebied.


Vervolgens werd het symposium officieel geopend door oud-minister Hedy d'Ancona. In haar toespraak ging ze uitvoerig in op het collectiebeleid in Nederland zoals zich dat in de laatste 15 jaar heeft ontwikkeld. Hierbij putte ze veelvuldig uit eigen ervaringen uit de tijd dat ze minister van cultuur was. In deze bewindsperiode was het beheer en behoud van cultureel erfgoed één van de speerpunten. Zo werd onder meer het Deltaplan voor het cultuurbehoud ingesteld.

Voorzitter Wegener Sleeswyk blikte hierna in zijn Jubileumtoespraak terug op de 17 jaar dat hij deel uitmaakte van het bestuur van de OKS. Voor vele aanwezigen was dit een fascinerende kennismaking met de werkzaamheden van de OKS.



Onder leiding van dagvoorzitter J.M. Boll, onder meer voorzitter van de Vereniging Rembrandt, werd daarna dieper op het onderwerp ingegaan. Hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, P. Hecht en E. Veen, directeur van de Nationale Stichting de Nieuwe Kerk Amsterdam / Hermitage a/d Amstel gingen beide op geheel eigen wijze in op het feit dat het verschil tussen het tentoonstellingsbeleid van musea met een collectie en instellingen zonder een eigen collectie steeds kleiner wordt.


Onder meer de volgende vragen werden behandeld: Moeten tentoonstellingen over onderwerpen die weinig raakvlak hebben met de eigen collecties, veel meer dan voorheen een speerpunt worden? Op deze wijze trekken musea immers veel meer publiek. Hoe komt het dat het museale collectie- en tentoonstellingsbeleid is veranderd? Wat zijn de gevolgen op lange termijn voor de collecties? Moet er nog wel worden verzameld? Gaat op deze wijze kennis verloren? Wordt er voorbij gegaan aan de interesse van een deel van het publiek? Uit de titels van de voordrachten ('Duurzaam en tijdelijk vereend' van Hecht en 'Ongemeen en molensteen' van Veen) was al af te leiden dat de sprekers verschillende opvattingen hebben over de problematiek.

Dat de OKS in de discussie een bijzondere positie inneemt werd duidelijk toen de directeur van het Fries msueum en Princessehof Leeuwarden, C. van 't Veen, de nieuwe website van de OKS presenteerde. Onderdeel van deze website is een database van een deel van de circa 20.000 objecten die de OKS in bruikleen heeft gegeven aan talloze instellingen, te weten de topstukken, de aanwinsten van de laatste 10 jaar en al de objecten die zich buiten het Princessehof en het Fries Museum bevinden.

Het symposium werd afgesloten met een forumdiscussie onder leiding van Ursul de Geer, met in het forum J.M. Boll, P.A. Hecht en E. Veen, aangevuld met K. van Twist, directeur van het Groninger Museum en P.J. Schoon, directeur Dordrechts Museum en SIMON VAN GIJN - museum aan huis. Vooral uit de soms felle discussies die met het publiek ontstonden viel op te maken dat vele aanwezigen de huidige ontwikkelingen in museumland met argusogen volgen.

Naar aanleiding van het symposium zal in de loop van het jaar een publicatie verschijnen met daarin onder meer de bijdragen van de sprekers.