Onthulling eerste gedenkteken Koningin Juliana

Onthulling eerste gedenkteken Koningin Juliana

zaterdag 21 mei 2005

Het College van Kerkrentmeesters (herv.) van de Protestantse Gemeente te Leeuwarden i.o. stelt het bijzonder op prijs dat de Ottema-Kingma Stichting, mede ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum het initiatief genomen heeft tot het aanbrengen in de Grote of Jacobijnerkerk van een memoriesteen, die blijvend de nagedachtenis aan Koningin Juliana levend zal houden. Voor zover bekend is deze steen het eerste herdenkingsmonument dat na haar overlijden zal worden onthuld.

De steen is aangebracht in het koor van de kerk, de stadhouderlijke grafruimte, aan de zuidzijde in de nabijheid van het Wilhelminaraam. De steen is ovaal van vorm (afmetingen ca. 50 x 70 cm) en vervaardigd van Welsh slate. Het schetsontwerp is van de hand van de Leeuwarder architect ir. Chris Vegter, dat nader is uitgewerkt en uitgevoerd door de in Engeland werkzame Nederlandse beeldhouwster Lida Lopes Cardozo.

De onthulling van het monument vond plaats op zaterdag 21 mei 2005 door mr R.S.Wegener Sleeswyk, voorzitter van de Ottema-Kingma Stichting en Kamerheer in Fryslân van Hare Majesteit de Koningin.

De Ottema-Kingma Stichting heeft reeds eerder van haar betrokkenheid bij de Grote Kerk en in het bijzonder de stadhouderlijke grafruimte blijk gegeven. Bij de afsluiting van de grote restauratie van de kerk in de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft de stichting twee gebrandschilderde glazen geschonken die gewijd zijn aan Willem Lodewijk van Nassau (Ús Heit) en Maria Louise van Hessen Kassel, de weduwe van Johan Willem Friso (Marijke Meu), die jaren in het Princessehof heeft gewoond.