OKS biedt jubilerend Keramiekmuseum Princessehof uniek paar aardewerk vazen aan

OKS biedt jubilerend Keramiekmuseum Princessehof uniek paar aardewerk vazen aan

maandag 27 november 2017

De Ottema-Kingma Stichting (OKS) heeft aan het begin van haar jaarlijkse symposium aan het Keramiekmuseum Princessehof een uiterst zeldzaam paar aardewerk vazen aangeboden.

De spectaculaire, opengewerkte vazen zijn gemaakt in de Amsterdamse aardewerkfabriek Blankenburg, die van 1755 tot 1764 actief was. Slechts enkele, kleinere stukken uit deze fabriek zijn bewaard gebleven, waaronder in het Rijksmuseum en in de collectie van de OKS (in bruikleen gegeven aan het Princessehof).

De vazen zijn heel fantasievol gedecoreerd met bladeren en vruchten, terwijl de deksels bestaan uit nestjes vol met vogeltjes die reikhalzend lijken uit te kijken naar voedsel dat wordt aangevlogen.

In hun haast on-Hollandse uitbundigheid zijn de vazen een prachtige uiting van het Rococo. Ze zijn een passende aanvulling op de collectie van het Keramiekmuseum Princessehof, doordat ze een ongekend voorbeeld van Nederlands aardewerk vertegenwoordigen en omdat ze in hun stijl internationale verbindingen weten te leggen.

Na de heropening van het museum zullen de vazen voor het publiek te zien zijn.

Foto: Jaap Schaaf, Fotobureau Hoge Noorden