Hoogtepunten Oudfriese tekstoverlevering gebundeld in standaardwerk

Hoogtepunten Oudfriese tekstoverlevering gebundeld in standaardwerk

woensdag 24 januari 2007

Op 24 januari 2007 is in het Paleis van Justitie in Leeuwarden de belangwekkende publicatie 'Asega is het dingtijd? De hoogtepunten van de Oudfriese tekstoverlevering' gepresenteerd. Dr Oebele Vries, verbonden aan het Fries Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgde de samenstelling, vertaling en inleiding. In totaal bevat het boek de 24 belangrijkste Oudfriese teksten, met daarbij een Nederlandse en Nieuwfriese vertaling.



Dat de handschriften ook visueel een rijke schat zijn, wordt geïllustreerd in twee fraai vormgegeven fotokaternen. Dr. Vries is zeven jaar met de publicatie bezig geweest, met als resultaat een indrukwekkend standaardwerk van ruim 500 pagina's.
De oudste overgeleverde Friestalige teksten dateren uit de middeleeuwen. Het zijn voor een groot deel rechtsteksten, die 'met aardse zinnelijkheid, vol oog voor beeldend details, leven en drama" genoteerd zijn (Frits van Oostrom in 'Stemmen op schrift'). De klassieke Friese teksttradite omvat echter ook kronieken, sagen, geestelijke teksten en teksten die de Friese vrijheid vaststellen. De alleroudste rechtstekst van de Friezen is de Lex Frisionum (eind achtste eeuw), die in het Latijn is opgetekend. De latere middeleeuwse rechtsbronnen van de Friezen zijn vrijwel alle Friestalig. Om deze teksten voor een breed publiek toegankelijk te maken, heeft Vries de belangrijkste ervan geselecteerd.

Het eerste exemplaar van 'Asega is het dingtijd?' werd overhandigd aan prof. dr Frits van Oostrom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van Oostrom prees de publicatie en wees onder meer op het belang van het ontsluiten van deze teksten voor een breder publiek en de studenten. Hij was zeer lovend over de hoge kwaliteit van de publicatie, één waar men vele decennia lang op terug zou vallen. De publicatie is mede dankzij een financiële bijdrage van de Ottema-Kingma Stichting tot stand gekomen.

De overhandiging van het eerste exemplaar door dr Oebele Vries (l) aan prof. dr Frits van Oostrom. Foto Reyer Boxem

Asega is het dingtijd? De hoogtepunten van de Oudfriese tekstoverlevering / Oebele Vries
Genaaid, gebonden, rijk geïllustreerd, 528 pagina's
Uitgeverij Bornmeer/Steven Sterk (Bornmeer) ISBN 978-90-5615-142-3