Dr. Johan ter Molen benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Dr. Johan ter Molen benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen

donderdag 20 augustus 2009

Dr. J.R. ter Molen (Zwolle, 1947) is per 1 september 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Toegepaste Kunsten en Kunstnijverheid’ aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. De bijzondere leerstoel wordt gefinancierd door de Ottema-Kingma Stichting.

De heer Ter Molen is directeur van Paleis Het Loo Nationaal Museum te Apeldoorn. Hij is bestuurslid van talrijke stichtingen en organisaties op cultureel gebied in binnen- en buitenland.

Het kunsthistorisch deelgebied van de toegepaste kunsten en kunstnijverheid is aan de Radboud Universiteit in de afgelopen jaren geëvolueerd tot een unieke expertise op academisch niveau. Professor Ter Molen zal een bijdrage leveren aan het onderwijsprogramma van de bachelor- en masteropleiding kunstgeschiedenis en docenten adviseren op het terrein van de toegepaste kunsten en kunstnijverheid. Ter Molen zal samenwerking stimuleren met andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen en met de museum- en tentoonstellingswereld, in het bijzonder met de musea en instellingen in Friesland, bakermat van de leerstoel.

De heer Ter Molen behaalde in 1972 cum laude zijn doctoraalexamen kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna verrichtte hij in het kader van zijn promotie internationaal onderzoek in musea en archieven.
In 1984 promoveerde hij in de Letteren aan de Rijksuniversiteit Leiden op de dissertatie Van Vianen, een Utrechtse familie van zilversmeden met een internationale faam.
Van 1975-1999 werkte Ter Molen in het Museum Boijmans van Beuningen, aanvankelijk als hoofd van de afdeling kunstnijverheid, later tevens als adjunct-directeur en waarnemend directeur. Zijn specialisme is de kunstnijverheid, met een accent op de edelsmeedkunst en het interieur.