Kom met ingedrukt decor van figuren in diverse scènes

ObjectnummerNO 01018
VervaardigerOnbekend
VervaardigingsplaatsSuzhou (China)
Datering 1279 / 1368 | Yuan
ObjectnaamKom
MateriaalSteengoed
TechniekGedraaid, Geglazuurd, In mal gevormd, Monochroom
Standplaats Keramiekmuseum Princessehof
Afmetingen Diameter 7.50 cm
Hoogte 10.8 cm
InventariskaartInzien? Neem contact op.
Nadere informatie?Mail met de standplaats

Omschrijving

Onregelmatige bodem met een ingedraaide spiraal, ingelaten in de rechte voetring, bol spreidende wand. Bruin brandend lichtgrijs steengoed met ongecraqueleerd celadonglazuur. Een ring op de bodem ongeglazuurd; daar onregelmatige sporen van een cirkelvormige proen. Versiering: ingestempeld onder het glazuur. Plat: een bloem. Wand intern: van links naar rechts twee zittende figuren met een inscriptie tussen twee staande architecturale elementen; een man te paard (inscriptie), voorafgegaan door twee dienaren, elk met een scepter. Een vierkante tafel met een rokende wierookbrander en twee vazen, binnen een architecturaal element. Twee staande gebarende figuren, gescheiden door een opstijgende wolk. Om de lip intern en extern elk een meanderband.

Documentatie

  • Chineesche ceramiek : handboek geschreven naar aanleiding van de verzamelingen in het museum Het Princessehof te Leeuwarden / Ottema, Nanne
  • Tentoonstelling Chinese ceramiek uit het museum Princessehof te Leeuwarden [...] in het Recreatie-oord E.N.C.K. Vlaardingen / Miedema, H.
  • Vijftig eeuwen Chinese ceramiek : keuze uit de collectie Princessehof Leeuwarden / Romijn, Jaap
  • Celadon uit Azië : uit de collecties van "Het Princessehof" / Harrisson, Barbara