Fries goud en zilver

Fries goud en zilver

maandag 2 juni 2014

In 2014 verscheen een uiterst volumineus zilverboek: Fries Goud en Zilver. Voor de driedelige, acht kilo zware cassette is al het van betekenis zijnde Friese goud- en zilverwerk opnieuw gefotografeerd. Deze monsteruitgave is uitgeven door Uitgeverij Bornmeer i.s.m. de Ottema-Kingma Stichting, die het initiatief tot deze publicatie nam. Een unieke uitgave die zowel gericht is op specialisten als op verzamelaars en liefhebbers.

Het is voor het eerst dat Fries goud en zilver in een totaaloverzicht wordt belicht. Opmerkelijk is dat over dit onderwerp, dat behoort tot de top van de Nederlandse edelsmeedkunst, nooit eerder een standaardwerk is verschenen. Het aantal pagina’s van Fries Goud en Zilver bedraagt in totaal 1024. De beschreven en afgebeelde objecten bevinden zich in het Fries Museum en andere binnen- en buitenlandse musea, bij overheden, kerken en in tal van particuliere collecties.

In de catalogusdelen worden 423 objecten beschreven en afgebeeld, veelal met detailfoto’s. Tevens zijn van 300 kunstvoorwerpen ter vergelijking steunafbeeldingen opgenomen. De drie delen bevatten tezamen ca. 1250 afbeeldingen in kleur.

Dit ambitieuze en omvangrijke project werd door een team van specialisten uitgevoerd, onder leiding van prof. dr. Johan ter Molen (onder meer voormalig directeur van Nationaal Museum Paleis Het Loo).

Vrijwel alle in deze uitgave gepubliceerde gouden en zilveren voorwerpen werden gefotografeerd door de op dit gebied gespecialiseerde fotograaf Tom Haartsen. Hierdoor krijgen de vele honderden afbeeldingen een zeer hoogwaardig en uniform karakter.

De uiterst fraaie vormgeving was in handen van Gert Jan Slagter, gespecialiseerd in het ontwerpen van publicaties voor culturele instellingen.


hoofdauteur:

Prof. dr. Johan R. ter Molen


medeauteurs:

drs. Hugo ter Avest

drs. Jean-Pierre van Rijen

dr. George Sanders

Jan Schipper

drs. Marlies Stoter


Fries Goud en Zilver. Johan R. ter Molen e.a.. 1024 pagina’s in drie delen, gebonden in foedraal. Uitgeverij Bornmeer. De publicatie kost € 125,- excl. verzendkosten en is te bestellen via www.bornmeer.nl of in de boekhandel. ISBN 9789056153229.