Ottema-Kingma Stichting ontvangt particuliere schenking

Ottema-Kingma Stichting ontvangt particuliere schenking

donderdag 15 december 2016

De Ottema-Kingma Stichting (OKS) werd verblijd met een schenking van drie schilderijen van hedendaagse kunstenaars door de heer B.D. Okma uit Den Haag. Ook vorig jaar schonk de heer Okma drie schilderijen. Al de werken zijn in bruikleen gegeven aan Museum Belvédère in Oranjewoud, waar ze prachtig tot hun recht komen binnen de juiste context.

Tot de werken die vorig jaar werden geschonken waren twee schilderijen van de Groninger schilder Wim Biewenga, werkzaam in Havelte (Drenthe). Beide schilderijen zijn verdeeld in twee helften. Bij het schilderij ‘Kip’ (zie afb.) is op een voetstukje een uitgezaagde kip zonder kop te zien tegen een donkere achtergrond met een grote groene lucht erboven. Een vliegtuigje beweegt zich door de lucht. Aan de rechterkant is, meer schetsmatig, een rij bomen te zien onder een wolk.


Bij de schenking van dit jaar zitten twee werken van Anke Roder. Deze in Duitsland geboren kunstenares woont en werkt in het Groningse Zandeweer. Ze heeft al diverse keren bijgedragen aan tentoonstellingen in Belvédère en in 2014 had ze de solopresentatie ‘Zon Maan Wolken’. Dit project behelsde een serie van 365 schilderijen, waarin ze iedere dag van het jaar een weergave schilderde van het licht rondom haar woonplaats. De aan de OKS geschonken schilderijen lijken op het eerste gezicht groot van formaat. Maar schijn bedriegt: het zijn kleine intieme werkjes. Het hier afgebeelde schilderij is slechts 10 bij 15 cm.


Naast de genoemde werken schonk de heer Okma ook schilderijen van Jan Roos en Piet Moerman.