Ottema-Kingma Stichting koopt zeldzame Friese dobbelbeker

Ottema-Kingma Stichting koopt zeldzame Friese dobbelbeker

dinsdag 1 maart 2022

De Ottema-Kingma Stichting (OKS) heeft een bijzonder object aan haar zilvercollectie toegevoegd: een zeventiende-eeuwse dobbelbeker.

Het is een klein bekertje (ca. tien cm. hoog), met een decoratieve gravering. Wat het bekertje zo aardig maakt is dat onder de bodem van de drinkbeker nog een extra ring is bevestigd met een opengewerkte tweede bodem. Hierbinnen bevindt zich een dobbelsteen, zodat je de beker, omgekeerd, als dobbelspel kunt gebruiken. Ongetwijfeld fungeerde de beker zo als instrument voor een drankspel.

 

Dergelijke zilveren dobbelbekers komen wel vaker voor, onder meer in Groningen, maar dit exemplaar is uniek omdat het de enige bekende dobbelbeker is die in Friesland werd gemaakt. Dit weten we dankzij de zilvermerken die in de bodem van de beker zijn geslagen. Het was de Sneker zilversmid Jan Jansz. Uyl die het bekertje in 1649 heeft vervaardigd.
Dankzij een inscriptie onder de beker, ‘OENNE YOANNES BACKER ENDE GRIETTIE SERPS ANO 1649’, weten we zelfs voor wie hij het stuk heeft gemaakt: de bakker Oene Johannes en zijn vrouw Grietje Seerps. Dit Friese echtpaar woonde in Sneek.

De OKS heeft de dobbelbeker in bruikleen gegeven aan het Fries Scheepvaart Museum in Sneek.

Dobbelbeker OKS 2022-002